Aerosol Pu

AEROSOL PU UYGULAMALARI HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ;

  • PU Köpük plastik yüzeylere yapışabilir mi?

Polistiren (EPS, XPS gibi), rijit poliüretan levhalar, polyester ve sert PVC gibi plastiklere güçlü yapışma bekleyebilirsiniz. Buna karşılık PE, PP, silikon ve Teflon gibi plastiklere memnun edici yapışma performansı elde edilemiyor.

  • Tenekenin içeriğini henüz bitirmedim ama içerisinde kuruyan köpük uygulama pipetini kullanılmaz hale getirdi. Ne yapabilirim?

Frencke yedek pipet seti bu gibi durumlarda elinizdeki tenekeyi tekrar tekrar kullanmanıza imkan sağlayabilir. Yedek pipetiniz yoksa, elinizdeki içerisinde sertleşmiş PU köpük bulunan pipetin ucunu keserek köpüğünüzü tekrar kullanabilirsiniz.

  • Aerosol PU Köpükleri ses izolasyonu için kullanabilir miyim?

Ağırlıklı kapalı hücreli oldukları için aerosol köpükler öncelikle ısı izolasyonu sağlarlar.

  • Aerosol PU Köpükler yüksek sıcaklıklara dayanıklı mıdır?

Pek çok durumda hayır. Aerosol PU köpüklerin yapıları, 90C üzeri sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaları durumunda bozuluyor.  130C ve üzeri sıcaklıklara ise ancak saatler boyunca dayanabilirler.

  • Kurumuş/sertleşmiş PU Köpük yanıcı mıdır?

Evet, hem de fena halde. Organik bir ürün olan PU Köpük ateşe maruz kaldığında hızla yanıcıdır. Bunun istisnası yanmaya karşı dirençli PU köpüklerdir. DIN 4102 standartına göre B2 sınıfındaki köpükler ateş kaynağından uzaklaştırıldıklarında kendi kendilerine sönebilirler. Aynı standarta göre B1 sınıfı kabul edilen köpüklerin ise tutuşmaya karşı belirli bir süre dirençleri vardır.

  • Uygulama tabancasını köpük temizleyici ile temizleyebilir miyim?

Köpük temizleyiciler aseton ve benzeri solventler içerirler. Bu tip bir solvent uygulama tabancasının içerisindeki poliüretanı çözerek ancak ince bir zarın çeperlerde kalmasına engel olamayacaktır. Bu durum zamanla tabancanızın tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle, sürekli tenekenin üzerinde bırakılması köpük tabancasının kullanım ömrünü arttıracaktır.

  • Tükettiğim aerosol köpük tenekesini çöpe atabilir miyim?

Pek çok AB Ülkesi’ndeki uygulamanın aksine maalesef ülkemizde tüketilmiş aerosol köpük tenekelerini geri dönüşüm için toplayan bir kurum bulunmuyor.

Sonuna kadar kullanılsa dahi her tenekenin içerisinde 20-40 gram poliüretan polimer ve itici gaz karışımı kalabiliyor ki bu çevre kirliliği açısından bir risk oluştuyor. Bu nedenle atmadan önce en azından tenekenin bir süre başaşağı bekletilip içeriğinin tamamen boşaltılmasını tavsiye ediyoruz.

  • Kıyafetime PU köpük bulaştı, ne tavsiye edersiniz?

En sevdiğiniz kıyafetinizle PU köpük uygulamayınız! Köpük bulaşan kıyafetler derhal aseton benzeri bir solvent ile temizlenmelidir. Köpüğün  kıyafetin üzerinde kuruması durumunda yapılabilecek fazla bir şey kalmıyor.

  • Aerosol PU Köpükleri uygulamak için özel bir yüzey hazırlığı yapmama gerek var mı?

Hayır. Sadece yapışmaya zarar verebilecek yağ, kir ve toz benzeri maddelerden yüzeyi temizlemelisiniz. Ayrıca, uygulama yüzeyi nemli olabilir ama donmuş-buzlu olmamalıdır.

  • Çok düşük sıcaklıklarda köpük uygularken nelere dikkat etmeliyim?

Hava sıcaklığı ne kadar düşük olursa olsun tenekeyi ısıtarak oda sıcaklığına getirmeniz uygulama performansını arttıracaktır.

Ayrıca, düşük sıcaklıklarda havadaki nem önemli ölçüde azalacağından kurumak için neme ihtiyaç duyan tek komponentli aerosol köpük geç kuruma sorunu yaşayabilir. Bunu azaltmak için uygulama yüzeylerini nemlendirebilirsiniz.

  • Aerosol PU Köpükler ortalama kaç ay raf ömrüne sahiptirler?

Oda sıcaklığında depolanmaları durumunda üretim tarihinden itibaren 18 ay sonraya kadar kullanılabilirler.  Ne var ki yüksek sıcaklıklarda depolama bu süreyi hızla aşağı çeker. Örneğin, 45C’den depolanan bir köpüğün raf ömrü sadece 4 aya kadar düşebilir.

  • Çok düşük sıcaklıklarda kurumuş/sertleşmiş köpüğün stabilitesi var mıdır?

Evet, -30C’ye kadar çok düşük sıcaklıklarda dahi sertleşmiş PU köpük stabildir.

  • Tenekenin sıcaklığı ile elde edeceğim köpüğün performansı arasında bir ilişki bulunuyor mu?

Kesinlikle! Bu nedenle maksimum performans için köpüğün uygulanacağı ortam sıcaklığı ne olursa olsun, tenekenin oda sıcaklığında olması tavsiye ediliyor. Bu amaçla tenekenin uygulama öncesi bir süre oda sıcaklığında bekletilmesi önerilebilir.