Poliüretan Yapıştırıcı

•Poliüretan yapıştırıcı uygulaması için yüzeylerden biri ahşap olmak zorunda mı?
Tek komponentli poliüretan yapıştırıcılar kuruyup sertleşmek için neme ihtiyaç duyarlar. Eğer nem içermeyen ve nem geçirgenliği olmayan iki yüzey (mesela cam ve fayans) preslenirse yapıştırıcı ihtiyaç duyacağı neme ulaşamadığı için ıslak kalacaktır. Ahşap ise -çeşidinine ve muhafaza koşullarına bağlı olarak- farklı oranlarda nem içerir. Bu nedenle yapıştırılacak yüzeylerden birisinin ahşap olması durumunda poliüretan yapıştırıcı kuruyabilecektir. Eğer yüzeyler (yeterli) nem içermiyorsa, üstelik nem geçirgenliği için gözenekli yapıda değil iseler, nemli bir bez ile silmek yöntemiyle iki yüzeyin de nemlendirilmesi yapıştırıcının kurumasına imkan verecektir.

•PU yapıştırıcılarda ambalajın içinde donma sorunu olabiliyormuş! u konu poliüretan bazlı tek komponentli ürünlerin yumuşak karnı adeta. Aslında açılmamış ambalajında ve makul sıcaklıklarda (+10-+30C) depolanan PU yapıştırıcılar rahatlıkla 12 ay performanslarını koruyorlar. Ambalaj açıldıktan sonra içeri giren hava, ambalajın ters çevrilip sıkılmasıyla dışarı atılmazsa kimyasal reaksiyona girip yapıştırıcının üzerinde esnek bir membran oluşturabiliyor. Böyle bir durumda oluşan membran yapıştırıcının üzerinende ayrılmalıdır çünkü altta kalan yapıştırıcı halen kullanılabilir durumdadır.

•PU yapıştıcıların kullanımı sağlık açısından risk oluşturur mu?
Olabilir. PU yapıştırıcıların üretiminde izosiyanatlar kullanılmaktadır. Bu kategorideki kimyasallara sürekli maruz kalınması durumunda kansere neden olabileceğinden şüphenilmektedir. Bu nedenle PU yapıştırıcıları cildinize temas ettirmememiz ve koruyucu eldiven kullanmanız akıllıca olur.

•PU yapıştırıcının akışkanlığının az veya çok olmasının performansa etkisi var mı?
Evet, var. Zorlukla akan (yüksek viskozite) yapıştırıcılar yüzeyleri yeterince ıslatamazlar ve performans düşer. Aşırı akıcı olanlar (düşük viskozite) ise gözenekli yüzeylere sızarak yüzeyde yeterli yapışma gücü oluşmasına imkan vermeyebilirler.

•PU yapıştırıcılar durdukları yerde kendi kendilerine kalınlaşıyorlar sanki?
Doğru bir tespitte bulundunuz. Ambalajın içerisine hiç nem girmese dahi depolandıkları sıcaklığa bağlı olarak, PU yapıştırıcılar her geçen ay kalınlaşırlar. Raf ömrünün son bir kaç ayında kalınlaşma artışı ivme kazanır.

•PU yapıştırıcıları kullanırken neden yüzeyleri presliyorum?
PU yapıştırıcılar havadaki nemle reaksiyona girip karbondioksit oluşturuyorlar. Bu nedenle şişme yapıyorlar ve uygulama yüzeylerine dışarı doğru basınç uyguluyorlar. Bu nedenle tek bir yüzeye uygulanmaları ve preslenmeleri gerekiyor.

•Kıyafetime poliüretan yapıştırıcı bulaştı, ne yapmalıyım?
Asla su ile temizlemeye kalkmayın. Su, adeta poliüretanın katalizörüdür. Aseton ve benzeri solventlerle kurumadan önce müdahele etmeniz gerekir, aksi takdirde yeni bir “iş kıyafetine” sahip olursunuz.

•Poliüretan yapıştırıcıları boyayabilir miyim?
Evet, tıpkı PU mastikler gibi PU yapıştırıcılar da boyanabilirler

•Kahverengi, açık sarı, beyaz gibi renklerde PU yapıştırıcılar görüyorum. Renk farklılığının sebebi nedir?
Takımımın rengini mi seçmeliyim? Yapıştırıcılarımızın hiçbirinde renklendirici pigmentler bulunmuyor. Renk farkları tamamen kullanılan hammaddelerin çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Ayrıca renk farkları, yapıştırıcıların performansı üzerinde direkt etkiye sahip değiller. Ama estetik nedenlerden dolayı arzu edilen bir renkte yapıştırıcı seçilebilir. Mesela mobilya üretiminde renksiz-çok açık sarı yapıştırıcılar tercih edilebilir.